• Gastel Sfeer
  • Gastelsedijk zuid 8A
  • 4751VE Oud Gastel
  • Tel: 0165 512266

Sfeervol genieten.

GESCHIEDENIS

HOE HET ALLEMAAL BEGON...

In 1791 liet de familie Akkermans van de Rijpersweg het Gastelsveer bouwen. De ingang was de hoekdeur waar de cafébezoekers nu nog steeds door naar binnen gaan. Huis en café waren toen alleen in het huidige voorste gedeelte. Pas honderd jaar later liet Jacoba Akkermans er de achterkant aanbouwen, die jarenlang een woonfunctie had. In 1907 nam Jan Moerings het café over. Zijn vrouw Jacoba Jacobs had als kasteleinsdochter de nodige ervaring. De bloeitijd van Gastelsveer kwam toen in 1892 twee stoomtramlijnen vlak langs het café kwamen. Daarvoor was er een echt veer en kwamen klanten in afwachting van het pontje binnen een bak koffie drinken, maar ook met de trams bleef Gastelsveer een overstappunt van passagiers en was het verbruikslokaal tevens tramhalte.

 

Met de trams was het in 1937 gedaan. Voor de draaibrug kwam een uitschuifbrug over de Roosendaalse Vliet te liggen, maar die werd tijdens de Tweede Wereldoorlog vernield. Na de bevrijding kwam er de beruchte baileybrug, ook wel bekend als ‘rammelbrug’. Die verdween pas in 1980, waarna later de Commissaris Van der Hartenbrug werd gebouwd. Tot begin jaren zeventig bleef het café in gebruik. Vader Jan Moerings werd opgevolgd door zoon Jan. Daarna werd het café geëxploiteerd door diens ongehuwde zuster Pauline. Toen Jac, de zoon van Jan Moerings junior, het pand in 1973 overnam, was het met Gastelsveer als café gedaan. Net als bij zijn vader nam het agrarische bedrijf steeds meer tijd in beslag.

 

Historisch is het bezoek van koningin Wilhelmina aan het Gastelsveer in 1919. Zij kwam na de Eerste Wereldoorlog het grensgebied inspecteren. Speciaal voor haar werd er een pontonbrug aangelegd, wat wel inhield, dat ze dwars door het hoge gras naar de brug moest lopen. Een foto van die wandeling herinnert daar nog aan. Gastelsveer was een trefpunt voor toneelclubs, boeren en schippers en is dat tegenwoordig gelukkig ook weer, zij het nu voor fietsers en wandelaars. Het is dus maar goed dat de sloopplannen van het rijksmonument destijds werden afgewezen, anders hadden de Gastelaren nooit zo’n heerlijk buitenverblijf gekend.

Attributes Slider Disabled in Composer